4.12.1984Święty Mikołaju,
Czuję się jak głupi pisząc o tym do wymyślonego przyjaciela, jakby naprawdę jakiś stary, nieistniejący dziad miał mi pomóc, ale nie wiem już, co robić. Może skoro jesteś Święty, to trochę mi pomożesz, a jak nie, to przynajmniej zrobiłem z siebie debila tylko na papierze.
Niedawno całą rodziną przeprowadziliśmy się do Sonk Road, niedaleko Roseberry Corner, gdyby Cię to interesowało. Moja mama zawsze była spokojna i lubiła się modlić do Jezusa. Codziennie przed posiłkiem odmawiamy modlitwę i żyjemy tak sobie pobożnie, czy coś, bo ona tak lubi, ale ostatnio przestało jej to wystarczyć. Nowe sąsiadki ją czymś nastraszyły i od tamtej pory zaczęła świrować — nie mam wielu znajomych, a z tymi, których mam, spotykamy się na sesje D&D. Matka nigdy nie robiła z tym problemów, ale teraz coś w nią wstąpiło. Mówi, że to coś złego i że pójdę bo piekła. Zabroniła mi nawet widywać się z nimi, bo przecież wciągają mnie w „diabelskie” rzeczy. Ciąga mnie teraz po kościołach i przy każdej okazji każe się spowiadać. Jestem prawie pewny, że dolewa mi święconej wody do herbaty, bo nagle mi ją co wieczór przynosi, a nigdy tego nie robiła. Raz próbowała mi kazać klęczeć na grochu, to ją wyśmiałem. To mnie wtedy zlała pasem, że aż wstyd się przyznać. Musiałem się przebierać w kiblu przed treningiem.
Nie chcę robić robić matce na złość, ale ona już nie dba o nic, poza swoim Jezusem. Nie dba o rodzinę ani o dom, nie dba o naszą prywatność… Jedyne, co się liczy to to, żebyśmy nie poszli do piekła i na jej życzenie klęczeli przed konfesjonałem. Cały czas powtarza, że wszędzie są sataniści. To chyba jakaś prywatna krucjata jej i sąsiadek, bo chcą, żebym donosił, kto z mojej szkoły nim jest. A ja żadnych satanistów nie znam, tylko gram w grę...
Może Ty masz na to wszystko jakieś rozwiązanie, jeśli w ogóle istniejesz i jesteś taki święty, jak mówią. Chciałbym, żeby zrozumiała, że nie może nas terroryzować swoim Jezusem.
Adam Evans, 13 lat
List w ramach eventu Duch minionych świąt znajdujesz w swojej skrzynce w fabularnym czerwcu, dokładny dzień możesz wybrać samodzielnie, podobnie jak dokładną lokację, w której rozegrasz wątek, o ile będzie pasowała do treści listu. Pełny wątek należy zgłosić najpóźniej do 6 stycznia 2025 w tym temacie. Pamiętaj, że zadanie wykonać możesz tylko z postacią, z którą jeszcze nie zagrałeś.