6.12.1984Drogi Krampusie
nie wiem czemu, ale muj dziadek nie pisze do ciebie nigdy listów. Chyba zapomina zawsze, bo czensto o czymś zapomina. Pomyślałem, że napisze taki za niego. Dziadek ma swuj ulubiony zegarek, ale od dawna nie działa. Zawsze trzyma go w swojej marynarce i sprawdza go, a ja przecież wiem, że już od trochę nie działa. Próbował go nawet kiedyś naprawić, ale chyba nie da się go naprawić, a na nowy nie ma pieniędzy. Tata powiedział mu, żeby kupił taki zwykły ze sklepu, ale dziadek nie chce tego piśdzielonego fujowego elektronicznego szajsu bo tak powiedział. Dla dziadka liczą się te mechanizmy z kółkami zembatymi, takimi co działają długo bez magii i baterii... i mają też trybiki chyba. Był kiedyś w takim antykwariacie nawet naprzeciwko nas ale nic nie kupił i nie oddał swojego zegarka. Ja go nazywam grecki antykwariat bo tak go moja mama kiedyś nazwała. Mam okno na poddaszu i czasami przez lornetkę oglądam, co tam robią ludzie, kto wchodzi i kto wychodzi.
Dziadka zegarek ten popsuty był stary i dziadek szczycił się jego historią. Kiedyś mi opowiadał, że jego tata jechał koniem po dzikim zachodzie i znalazł go na kamyczku. Na takiej pustyni jak są w tych filmach o kowbojach, co strzelają z rewolwerów. Może masz jakieś stare zegarki, których nigdy nikomu nie podarowałeś? i może Mikołaju przyniesiesz i mu prezent? Myślę, że dziadek był grzeczny, chociaż czasem się denerwuje na telewizor. Ale to chyba każdy się denerwuje. A ja bym chciał struj strażaka, bo to moje marzenie zostać strażakiem i walczyć z ogniem i ratować wszystkich.
Kenny Cyr, lat 8
List w ramach eventu Duch minionych świąt znajdujesz w swojej skrzynce w fabularnym czerwcu, dokładny dzień możesz wybrać samodzielnie, podobnie jak dokładną lokację, w której rozegrasz wątek, o ile będzie pasowała do treści listu. Pełny wątek należy zgłosić najpóźniej do 6 stycznia 2025 w tym temacie. Pamiętaj, że zadanie wykonać możesz tylko z postacią, z którą jeszcze nie zagrałeś.