13.12.1984Drogi Krampusie,
długo myślałam, o jaki prezent Cię poprosić. Ta jedna dziewczyna ze szkoły od zawsze chwali się swoimi najdroższymi lalkami. Ja mam taką starą po siostrze, a mój tata mówi, że nie ma pieniędzy, mimo że co wieczór wraca z takimi śmiesznymi papierosami i awanturuje się z mamusią. Raz widziałam nawet, jak palił je na balkonie, a mama zawsze go prosi, żeby palił je w piwnicy, bo przyniesie nam same problemy! I potem dziwnie się zachowywał, a mamusia płakała w kuchni całą noc, gdy myślała, że już śpię. Bardzo mi przykro, że tak płacze...
Pewnie masz dużo takich próśb, ale ja też chciałabym poprosić Cię o lalkę. Taką jedyną w swoim rodzaju, której nie znajdziesz na sklepowej półce, żeby inni też mogli mi zazdrościć przynajmniej raz. Czy dałbyś radę samemu mi zrobić jakąś? Nie musi być porcelanowa, ale żeby była ładna. Na przykład tak ładna jak moja mamusia. Ma długie blond włosy, ale zawsze spina je w kok i wtedy wygląda gorzej. Zawsze prosiłam ją, że jak odbiera mnie ze szkoły, to żeby je rozpuszczała, ale mówi, że jak są spięte to jej wygodniej i nie widać jakiś siwych włosów, ale wcale tam nie ma siwych włosów! Ja nie widziałam... Ma też ładne szare oczy, jak ja, ale ja takich ładnych nie mam już, bo mam jasne rzęsy po tatusiu, a mama ma ładne brązowe i lepiej je widać. Zrobiłbyś mi Krampusie lalkę wyglądającą jak moja mamusia? Wiem, że nie mamy kominka, ale na pewno przez okno się da. Moje okno to to niebieskie z kwiatkami co widać z niego taki most kolejowy w Sonk Road.
Hope Bover, lat 9
List w ramach eventu Duch minionych świąt znajdujesz w swojej skrzynce w fabularnym czerwcu, dokładny dzień możesz wybrać samodzielnie, podobnie jak dokładną lokację, w której rozegrasz wątek, o ile będzie pasowała do treści listu. Pełny wątek należy zgłosić najpóźniej do 6 stycznia 2025 w tym temacie. Pamiętaj, że zadanie wykonać możesz tylko z postacią, z którą jeszcze nie zagrałeś.